Program satınalma ile ilgili önerilerimiz

Panel ebatlama programı seçerken dikkat edilmesi gereken 10 faktör;

Endüstriyel malzemelerin maksimum verimle kesilmesi alanında yıllarca süren araştırma ve 
geliştirme çalışmalarımız nedeniyle, bir mobilya şirketi için bir kesim programının ne olması gerektiği konusunda net bir anlayış ve engin bir tecrübe kazandık. Kullanıcılara teknik destek vererek, soruları yanıtlayarak, herkes için önemli olan ortak bir şey olduğunu, bir kesim programı seçerken bilmenin ve dikkate almanın gerekli olduğunu gördük.

Bu sayfada, işletmeniz için gerçekten etkili bir çözüm seçmenize yardımcı olacak deneyimi açıkladık. Aşağıda belirttiğimiz ipuçları çoğu durumda sunta kesim programı, cam kesim programı ve metal kesim programı için aynı derecede geçerlidir.

Şirketiniz için bir firesiz kesim hesaplama programı seçerken hatırlamanız gereken en önemli şey - bu yazılım daha fazla para kazanmanıza yardımcı olacaktır. Bu, bir iş programıdır ve yalnızca bu husus belirleyici olmalıdır. Daha fazla materyali işlemek için, mümkün olan en kısa sürede tekrar kullanım için maksimum malzeme tasarrufu... bunlar optimizasyon programınızın çözmesi gereken konulardır. Çeşitli programları test ederken sürekli olarak kendinize sorun... nasıl bir avantaj elde edeceğim, nasıl tasarruf edebilirim?

Kendi kendine test, zorunlu bir seçim aşamasıdır. Elbette meslektaşlarınızın, tanıdıklarınızın ve arkadaşlarınızın tavsiyelerini kullanabilirsiniz, ancak birinin kişisel deneyimine güvenerek, daha iyi ve daha etkili bir çözüm olduğunu asla bilemeyeceksiniz.

Seçim sürecinde daha fazla ve daha az ağırlığa sahip hiçbir kriter yoktur. Hepsi önemlidir. Örneğin bir kimse sadece malzeme tasarrufuna odaklanabilir, kullanım kolaylığını gözardı edebilir. Kullanım kolaylığı son derece öznel bir kavramdır. Yalnızca, kullanıcı programda çalışıp çalışamayacağına karar verebilir. Ya da tam tersi bir kimse sadece kullanım kolaylığına odaklanıp malzeme tasarrufunu çok dikkate almayabilir. Bu nedenle ticari olarak düşünmemiz gerekmektedir. Çalışma zamanından tasarruf, malzeme tasarrufu vb.

Öyleyse ne aramalıyız?

1.) Kesim listesi girişi için harcanan zaman

Birçok kişi bu faktörü göz ardı ediyor, çünkü bu optimizasyon sonuçlarını etkilemiyor. Ancak bununla birlikte veri girişi, üretim sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu aşamada harcanan zaman verimliliği etkilemektedir. DEMO sürecinde birkaç sipariş için ölçümleme yapmak gerekir. Bu ölçümleme üretiminizdeki gerçek siparişlerle olmalıdır. Alternatif olarak düşündüğünüz diğer programlarda da aynı ölçümlemeyi yapın ve alınan süreyi karşılaştırın. Bir siparişteki fark birkaç dakika ise, bir ay boyunca çalışma zamanından tasarruf onlarca saat olacaktır. 

Veri girişinde harcanan zaman ile ilgili aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

 Tüm veriler klavyeden elinizi kaldırmadan girilebilmelidir. Veri girişi yaparken sık sık fare kullanmak zorunda kalırsanız bu zaman kaybına neden olur. Ayrıca veri girişinde program arayüzünün kolay ve kullanışlı olması, excelden kopyala yapıştır yaparak ya da direk dosyadan veri alabilmesi, çizim programları ve erp programları gibi iş yönetim programlarından otomatik veri alabilmesi gibi konular son derece önemlidir.

 Kesim listesine yeni bir satır eklediğinizde bir önceki satırın ayarlarını otomatik getirmelidir. Bu zaman kazandırır.

► Standart işler için modüller oluşturulabilmeli, aynı kesim listesi tekrar girilmek zorunda kalınmamalıdır. Ayrıca listeler bir sefer doğru bir şekilde oluşturulduktan sonra daha sonradan hata yapma olasılığı da ortadan kalkar.

2.) Satın alacağınız program "En iyisini seç, otomatik seç" gibi akıllı algoritmalara sahip olmalı

 Genellikle en çok tartışılan konulardan birisi de budur. Zaman mı? Malzeme mi? Bu sorunun tek bir doğru cevabı olduğunu düşünmüyoruz. Duruma göre ve işletmeye göre farklılık gösterebilir. Kullanıcı elbette bütün alternatif algoritmaları tek tek deneyerek bütün sonuçları değerlendirebilirse çok daha iyi olur. Ancak bazen büyük kesim listelerinde bütün alternatif algoritmaları denemek çok zaman kaybettirebilir. Kaldı ki parayla malzeme satın alabilirsiniz. Ancak parayla zaman satın alamazsınız. Bu sebeple satın alacağınız programda en iyisini seç, otomatik seç gibi akıllı algoritmalar varsa size zaman kazandırır.

► Kesim planlarında kullanılan malzemenin az sayıda çıkması kadar önemli olan diğer bir konu kesim planlarının üretimde kesime uygun olmasıdır. Birkaç plaka tasarruf sağlayayım derken saatlerce makine ayarı, levhayı sürekli döndürmek gibi kesim planları için uğraşıyorsanız zaman kaybı ve verimlilikte azalma yaşamanız kaçınılmaz olur.

3.) Kesim planları esnek olmalı

 Satın alacağınız program, kesim planları üzerinde size oynama yapma imkanı veriyorsa bu size mükemmel esneklik kazandırır. Kesim planında beğenmediğiniz yerleri istediğiniz gibi, üretim hattınızın durumuna göre yeniden düzenleyebilirsiniz. Ayrıca bu size kalan parçaların ölçülerini değiştirme, kesim planına parça ekleme gibi esneklik kazandırır. Ya da aynı şekilde alternatif kesim planlarını aynı anda görüntüleme imkanınız olursa bu da size alternatif kesim planlarını daha iyi değerlendirme imkanı kazandırır.

4.) Kesimden sonra artan malzemelerin durumu

 Kesimden sonra artan malzemeler kaçınılmazdır, ancak artan malzemenin en iyi şekilde değerlendirilmesi için kesim programınız aşağıdaki işlevleri yerine getirmelidir.
● Kesim tablolarındaki artan parçalar otomatik hesaplanabilmelidir.
 Artan parça ölçüleri manuel değiştirilebilmeli. Bu çok önemlidir, kesim teknolojisini etkiler.
 Artan parçalar raporlanabilmelidir.
 Artan parçalar bir sonraki optimizasyon hesaplamasında kullanılabilmelidir.
● Stok yönetim modülü olmalıdır. Stok modülü deponuzu kontrol etme imkanı sağlar ancak öncelikle fiziksel depo disiplini sağlanmalıdır. Fiziksel depo disiplini sağlanmazsa hangi programı alırsanız alın stoklarınızı takip edemezsiniz.
 Kesim makineniz yoksa, malzemelerinizi fason olarak dışarıda kestiriyorsanız artan parçalar sizin için son derece önemlidir. Kesim planlarınız sayesinde hem fason kesim yaptırdığınız yeri kontrol etme imkanınız olur, hem de artan parça listenize göre artan parçalarınızı isteyebilirsiniz.

5.) Parçaların etiketlenmesi

 Kesim planından çıkan parçalar etiketlendirilebilmelidir. Bu sayede hangi parçanın hangi siparişe ait olduğu takip edilebilir, varsa hangi kenarlarının bantlanacağı tespit edilebilir. Ayrıca etiket modülü esnek olmalıdır. Kullanıcı etiket ayarlarını kendisi yapabilmelidir. Etiket ölçülerini, etikette hangi bilgilerini olması gerektiğini kendisi manuel seçebilmelidir.

6.) ERP, CAD ve Çizim programları ile entegrasyon

 Kullandığınız diğer programlarla sağlayacağınız entegrasyon size zaman kazandırır. Programlar arasındaki bu tür bir arabirim size bol miktarda fırsat sağlayacaktır. Üretiminizi tamamen otomatikleştirebileceksiniz, tüm veriler dikkate alınacak ve bu da hata ve kusur olasılığını ortadan kaldıracaktır. Bu arada, bu aynı zamanda manuel veri girişi aşamasını ortadan kaldırır ve sonuç olarak siparişin hazırlık ve uygulama süresini de azaltır.

7.) Kenar bantları kesim planları üzerinde gösterilmelidir.

 Bu seçenek sunta kesim programları için geçerlidir. Kesim planları üzerinde ve etiketler üzerinde kenar bantları görülebilmelidir. Ayrıca kenar bantları manuel girilebildiği gibi dışarıdan veri aktarmak suretiyle ( excel, txt, xml, csv vb. ) de girilebilmelidir. En önemlisi kenar bantlarının kullanılan miktarı tespit edilebilmelidir.

8.) Programın teknik ayarları mümkün olduğunca esnek olmalı

 Kesimin genişliğini istediğiniz hassasiyette ayarlayabilmelisiniz. ( 1-2 ondalık basamak )
 Levhada ve parçada traşlama yapabilmelisiniz.
 Kesim uzunluğu ayarlanabilmeli,
 Kesim yönü ayarlanabilmeli, ( Boyuna kesim, enine kesim, karışık kesim şeklinde )
 Levhanın hangi köşesinden kesime başlanacağı seçilebilmeli
 Ölçü birimleri değiştirilebilmeli ( mm, cm gibi )

9.) Raporlar

Raporlar mümkün olduğunca kullanıcıya veri sağlamalıdır. Atölyeye verilecek raporlar ve maliyet raporları ayrı ayrı alınabilmelidir. Atölyeye gönderilecek çıktılarda kesim planları ile birlikte kesim listeleri, hangi planda hangi parçaların bulunduğu listelerin alınabilmesi gerekmektedir. Yine raporların esnek olması ekran ve çıktı renklerinin ayrı ayrı renklendirilebilmesi kullanıcıya kolaylık sağlar. Maliyet raporlarının detaylı olması en küçük ayrıntıyı bile gözden kaçırmamanızı sağlar, kenar bandı maliyet, delik maliyeti, kanal açma maliyeti, bant yapıştırma, kesim işçiliği, m2 kaplama işçiliği vb. gibi birçok gider kalemini programa girip bunu raporlayabilmelisiniz.

10.) Teknik destek

Ne yazık ki, pek çok yazılım geliştiricisi ve satıcısı teknik destek vermemektedir yada verememektedir. Bir e-posta sorusunun cevabını bekleyemezsiniz. Belki de bir telefon numarası ve ofis adresi belirtilmemiştir. Garantili teknik destek meselesi, işletme güvenilirliği konusudur. Bu soruyu dikkatlice inceleyin... tereddüt etmeden geliştiriciyle iletişim kurun, hatta programın nasıl geliştirileceğini sorun. İyi bir teknik destek hizmetinde size teşekkür edeceklerdir, kullanıcıların istek ve önerilerilerine değer veren firmalar sizi memnuniyetle dinleyecektir. Teknik destek için ilgili firma sürekli ulaşılabilir olmalıdır. Sorularınıza tatmin edici cevap verebilmelidir. Konusuna tam hakim olmalıdır.

Özetle, bir kez daha ana konuya değindik... programı elinizde bir saatle, gerçek üretim koşullarında, veri girişinden atölyedeki kesim parçalarına kadar test edin. Geliştiricinin sitesinden aldığınız programın demo sürümü bu sınamalara izin vermiyorsa, şüphe ile yaklaşın. İyi taraflar genellikle saklanmaz, kötü şeyler saklanır. Demo sürümü parça sayısını sınırlıyorsa, demo sürümü kullanılan malzemelerin miktarını sınırlıyorsa, demo sürümü tüm özellikleri değerlendirme becerisi konusunda sizi sınırlandırıyorsa, bu sizi uyarmalıdır. 


OPTİPANEL YAZILIM olarak
2003 yılından bugüne birçok projeye imza attık. Mobilya sektöründeki tecrübemizi yazılımlarımıza yansıttık. Yazılımlarımız, Türkiye'deki imalatçıların üretim şartlarına ve çalışma sistemlerine uygun yapıda geliştirilmiştir. Ürünlerimiz başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaktadır. Dolayısıyla yazılımlarımızın güvenilirliği ve teknik performansı fazlasıyla test edilmiştir. Sektöründe markalaşmış büyük firmalar yazılımlarımızı tercih etmektedir. Ayrıca ürünlerimizin piyasadaki alternatiflerine göre birçok üstün teknik özellikleri bulunmaktadır. Özellikle yazılımlarımızın kullanımı çok kolay bir ara yüze sahip olması tercih sebebidir. Bunların dışında satış sonrası süresiz ücretsiz teknik destek hizmeti sunmamız müşterilerimizi fazlasıyla memnun etmektedir.

İşletmeniz için doğru programı seçin!
 
OPTİPANEL YAZILIM



OPTİPANEL YAZILIM BİLGİ TEKNOLOJİLERİ - TÜM HAKLARI SAKLIDIR. COPYRIGHT © 2003-2021